Hoe word ik een succesvolle blogger #2 – hoop

22/09/2020 | 5 min read |

Hier was ik in Frankrijk, maar dat doet er niet toe. De foto is leuk.

2 weken terug plaatste ik de eerste blog van deze serie en daarmee was de officieuze livegang van m’n website een feit. In die 2 weken gebeurde er een hoop. Zo kwam ik erachter dat mijn moeder een enorm geëngageerd legioen aan Facebookvrienden heeft, ik al bijna 1.000 pageviews in 2 weken ontving en dat geld verdienen met bloggen echt een pleuriskarwei is. What’s new. Laat me je even bijpraten over mijn eerste 2 weken als wannabe-influencer.

Wat was de missie ook alweer?

Heb je het eerste stuk nog niet gelezen? Doe dat eerst even, anders heb je geen flauw benul waarover ik ’t heb. Nog even in het kort: met deze website poog ik geld te verdienen met bloggen – lees: rijk te worden met bloggen – en mijn invloed als online persoonlijkheid te vergroten.

Van je familie moet je ’t hebben

Op de dag dat de eerste blog van deze serie online kwam, deelde mijn moeder het bericht op Facebook. Dit resulteerde in een enorme boost in verkeer – het leek de weg naar Wijk aan Zee op een zomerse dag wel – waar ik erg blij van werd. (Thanks, mam!)

Het exacte aantal kan ik niet zien, maar in de 3 dagen nadat ze het bericht deelde, kwamen er van de totaal 375 bezoekers tussen de 175 en 225 vanaf haar Facebookpagina. Dat is procentueel gezien een aantal tussen de 46,67 en 60%. Wie had dat gedacht; mijn moeder als influencer op Facebook.

Ik googelde net voor het kopje boven deze alinea even of het ‘van je vrienden moet je het hebben’ of ‘van je familie moet je het hebben’ was, maar men gebruikt het beide. Boeien. Wat ik wil zeggen is dat er blijkbaar een film is van Judeska – dat typetje van de meest irritante fatoeman van de Nederlandse samenleving, Jandino Asporaat – die ‘Van je Familie Moet je het Hebben’ heet. Kijk die niet.

Oh, maar heb je hem zelf wel gezien dan?

Nee, maar ik heb ook nog nooit tien minuten in vuur gestaan. En ik weet dondersgoed dat ik dat ook niet moet doen.

Van kansloos naar hoopvol

Los van de invloed van m’n moeder, schreef ik de afgelopen 2 weken nog een aantal blogs. En die trokken meer bezoekers naar m’n site dan ik voorafgaand dacht. Heb je ze nog niet gelezen? Doe dat even joh, is hartstikke leuk.

Klik hier om ‘Een ode aan de bakfietsmoeder’ te lezen en klik hier om ‘Bedrijven, vermijd clichés, juist nu’ te lezen!

Maar jij komt hier natuurlijk om te zien hoe succesvol mijn blog nu al is. Begrijpelijk, ouwe data-fanaat die je bent. Hieronder zie je de resultaten van afgelopen 2 weken, weergegeven in Google Analytics (7 september - 21 september).

Met een kleine duizend bezoekers begint het ergens op te lijken!

Zoals je ziet, presteerde de eerste blog het best. Is natuurlijk niet gek, aangezien ik die met een leuk openingsberichtje deelde op LinkedIn, Instagram en Facebook. Ook de bakfietsmoeder- en clichés-blog deelde ik via deze platformen, maar een bericht waarin je vertelt dat ‘de grootste uitdaging van je leven zojuist is begonnen’ presteert natuurlijk goed. Iets met empathie.

Misschien moet ik ieder bericht op die wijze plaatsen. Hoewel dat m’n geloofwaardigheid natuurlijk niet ten goede komt.

Ik moet wel zeggen: ik ben tevreden met een kleine 1.000 bezoekers in de eerste 2 weken. Zeker omdat van die 977 – klinkt toch wat minder mooi dan ‘een kleine 1.000’ – maar liefst 805 bezoekers uniek waren. Bedankt, 805 unieke bezoekers. Zoals je in de titel van dit blog al ziet, geeft dit me hoop. Maar ben ik al rijk?

Hoeveel geld verdien je met 1.000 bezoekers op je website?

Ken je Google Adsense? Nee? Zometeen wel. Google Adsense is een service van Google – oH EcHt?!? – die advertenties van derden op je website plaatst, zo relevant mogelijk. Maak je geen zorgen over nare advertenties; mijn aantal bezoekers is nog relatief laag, dus dit is nog toekomstmuziek. Pas als ik meer dan 5.000 bezoekers per maand mag verwelkomen, bestook ik je met advertenties.

De doorklikratio (of om het superglobal en dus heel cool te zeggen; de Click Through Rate) is gemiddeld zo’n 2%. Per klik op een advertentie betaalt Google mij zo’n € 0,20. Voor mijn sublieme 1.000 bezoekers is dit dus zo’n 1.000 * 0,02 = 20 klikken. Als je die 20 klikken maal € 0,20 doet, kom je uit op het trieste bedrag van zo’n 4 fucking euro.

Afgelopen 2 weken had ik dus op de kosten van Google twee bakken kwark kunnen halen. Of 1,5 pak kattenvoer. Gemiste kans.

Verdict

Ik kijk met blijdschap terug op mijn eerste 2 weken als ambiërend invloedrijke blogger. Het is natuurlijk nog geen tijd voor Bentleys met Gucci-print, plezierjachten met helikopterdeks en champagne sproeien in Saint Tropez, maar de eerste (spreekwoordelijke) 4 ekkies zijn binnen.

Stay tuned, want er komen weer hartstikke veel leuke blogs aan. Heb je je bijvoorbeeld al eens afgevraagd wat de huisdieren van vegetariërs eten?

I.


Imgerd Friso

Like je dit en ben je hip and happening? Volg me op Instagram. Vond je dit interessant en ben je zakelijk? Volg me op LinkedIn. Zo blijf je lekker op de hoogte.