Verzoek tot naamswijziging: het mondkapje

21/08/2020 | 3 min read |

Mondkapje

Wij Nederlanders nemen woorden graag letterlijk. Een kamerplant is een plant voor in je kamer, een bakfiets is een bak aan een fiets en een mondkapje is een kapje voor je mond. Fout; een mondkapje is voor je mond én neus. Daarom wil ik via deze weg pleiten voor een naamswijziging, zodat onze achterlijke medemens snapt dat ’t niet alleen je mond moet bedekken.

De wederopstanding van het mondkapje

We weten nog steeds niet of het mondkapje nu helpt tegen de verspreiding van virussen of niet. Ons Jaap (van Dissel) gelooft er nog steeds niet volledig in, de WHO is inmiddels om en adviseert niet-medische mondkapjes in openbare ruimten en Hugo de Jonge vindt er ook wat van. (Iets met “schijnveiligheid” en “voegt niets toe”.)

Feit is: sinds 1 juno is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht in ’t openbaar vervoer der Nederlanden. Laten we er in ieder geval voor zorgen dat we ‘m goed dragen.

Amurika

De vrouw die je ziet op de afbeelding hieronder, draagt haar mondkapje niet goed. “Dit maakt het makkelijker om te ademen”, was haar riposte toen er gevraagd werd wat ze in godsnaam aan het doen was. Soms is de werkelijkheid een stuk beter dan cabaret. Stel je eens voor dat iemand dit met z’n broek doet. Wat ben je dan een lul van een venter zeg.

Vrouw met mondkapje

Nu is dit in Amerika en we weten allemaal dat Amerikanen veel dingen wat minder snel begrijpen. Maar de taferelen die ik mocht aanschouwen toen ik afgelopen week zelf de metro instapte waren bijna net zo hachelijk.

Nederland in optima forma

Naast woorden, nemen Nederlanders regels ook graag letterlijk. Maximaal 30 personen? Geen feestje dat doorgaat bij 29. Geen fietsen? Dan de scooter maar. Niet etnisch profileren op de arbeidsmarkt? “Je hebt gewoon minder ervaring.”

Zo geldt de regel ‘In het OV is een mondkapje verplicht’. Nederlanders interpreteren dat als ‘Pas wanneer ik letterlijk onder het dak van een trein, metro of bus sta, moet ik mijn mondkapje opdoen’.

Klopt. Maar heeft het iets van nut als je tussen 60 met consumptie pratende niet-dragers staat te wachten op je trein, om dat verdomde kapje pas op te doen als je de trein instapt? Neen. Dat heeft geen nut.

Een voorstel: naamswijziging mondkapje

Omdat Nederlanders woorden graag letterlijk nemen, stel ik voor dat we de naam ‘mondkapje’ aanpassen. Ik zie graag een van de volgende namen als vervanger:

  • mond-neuskapje
  • neus-mondkapje
  • hele-gezicht-behalve-ogenkapje

Ik denk dat het met een van deze suggesties voor velen een stuk duidelijker wordt dat een mondkapje niet alleen voor je mond of neus is.


Imgerd Friso

Like je dit en ben je hip and happening? Volg me op Instagram. Vond je dit interessant en ben je zakelijk? Volg me op LinkedIn. Zo blijf je lekker op de hoogte.