Wat eten de huisdieren van vegetariërs?

26/10/2020 | 8 min read |

Dit is mijn niet-vegetarische kat, Karel

Ik heb thuis een rooie Europese Korthaar rondlopen. Hij heet Karel, heeft zware botten en is een obligate carnivoor. Dat betekent dat-ie niet zonder voedingsstoffen van dierlijke oorsprong kan. De man stamt immers af van leeuwen en tijgers. En eerlijk is eerlijk, die zie je inderdaad nooit voor het vegetarische schap staan.

Toen ik Karel ooit een halve haan voorschotelde, rees de volgende vraag bij me op: wat eten de huisdieren van vegetariërs of vegans eigenlijk? Het is immers 2020, ergo alles kan.

2020 is het jaar waarin kinderen zelfs beslissen welk geslacht ze zijn. 2020 is ook het jaar van ‘gender reveal parties’. Parades van jankende ouders die onthullen welk geslacht hun kind heeft.

Zo nu en dan droom ik over uitzinnige ouders die het geslacht van hun kind onthullen tijdens zo’n parade, om na de geboorte te horen dat hun kind toch het andere geslacht wil zijn. Zonde; zo’n fanfareband is niet goedkoop.

Verdeelde meningen over vegetarische huisdieren

Omdat er anno 2020 ook tig soorten huisdieren zijn, maar ik geen zin heb om ze allemaal bij langs te gaan, beperk ik me tot katten en honden. Toch wel de meest voorkomende in Nederland, lijkt me.

Ik weet dat katten en honden niet per se hetzelfde eten. Katten zijn carnivoor en hebben echt vlees nodig, waar honden wat sneller vreten wat de pot schaft. Die eten soms zelfs gras. Dan ben je een omnivoor, dacht ik. Mits je als hond occasional een konijntje openrijt natuurlijk.

Toen ik de vraag niet volledig kon beantwoorden met m’n parate kennis, sloeg ik aan het googelen. Millennial die ik ben. Een aantal zoekopdrachten en wat zelfingenomen hoongelach van Karel later, had ik genoeg informatie om te concluderen dat het internet ook op dit gebied een melange van uiteenlopende meningen is.

Ik vind een van de leukste dingen aan het internet dat alles on demand is. Ik had dit nooit in een boek opgezocht, tenzij ik d’r per ongeluk tegenaan zou lezen. Maar gelukkig hebben we internet.

Oké, vegetarisch voedsel voor huisdieren. Een ontzettend nobel idee – zowel voor de dieren in het voer als voor het milieu – maar of het goed is voor je hond of kat? We schakelen niet-live over naar de deskundigen.

Vegetarisch eten voor huisdieren: de tegenstanders

Ronald-Jan Corbee is specialist Klinische Voeding van Gezelschapsdieren en geeft aan dat honden en katten een volledig andere behoefte hebben. En nee Emma, dit gaat over een ander soort gezelschapsdier. We weten dat je een gewoon lekker gek mensenmens bent.

Katten zijn obligate carnivoren (jaja) en hebben meer eiwitten en aminozuren nodig dan honden, omdat hun lichaam die snel afbreekt. Taurine, bijvoorbeeld. Dit komt alleen voor in dierlijke producten. Een tekort hieraan leidt bij katten soms zelfs tot blindheid en hartfalen. Honden maken het zelf aan. Technisch gezien kun je een kat dus hond voorschotelen.

Dergelijke tekorten komen ook voor bij honden als ze vegetarisch eten, maar dit gaat minder snel. Aangezien honden omnivoor zijn, passen ze zich makkelijker aan een vegetarisch dieet aan. Belangrijk is wel dat er balans is, dus alleen gras of spruitjes werkt niet.

Mijn makker Corbee raadt sowieso alle veganistische diëten – niets dierlijks tjappen – voor honden en katten af. Dit leidt hoogstwaarschijnlijk tot tekorten aan ijzer, calcium, zink, vitamine A en B.

”Het is de vraag hoe ethisch verantwoord het is dat wij onze keuze aan ons huisdier opleggen en daarmee mogelijk hun gezondheid en welzijn in gevaar brengen. Je kan nu eenmaal niet probleemloos de evolutie negeren.”

Wijze woorden, Ronnie J.

Op dezelfde golflengte zit dokter Ferry Leenstra van de Universiteit Wageningen. Hij vertelt dat ”wanneer je een hond of kat een vegetarisch dieet oplegt, je beter een van nature vegetarisch of veganistisch dier kunt nemen. Een konijn bijvoorbeeld.”

”Of een mot”, voegt Imgerd toe.

Leenstra trekt de veganistische en dierenvoeding dan ook sterk in twijfel. ”Het is hiervoor noodzakelijk per product te kijken naar eventuele bijproducten die nodig zijn om een dier überhaupt in leven te houden.”, geeft hij aan.

Kortom, Ferry important om goed na te denken voordat je je huisdier een vegetarisch dieet voorschotelt.

Nog een professional die tegengas geeft

Ook dierenarts Tjerk Bosje vindt enkel plantaardig voedsel voor huisdieren geen goede ontwikkeling.

”Dat is geen goede ontwikkeling”, zegt-ie dan ook terecht.

”Als je zelf vegetariër bent, moet je je afvragen of je wel een kat in huis moet nemen. Een kat kan namelijk niet vegetarisch leven.”, vervolgt hij. Als dierenarts kwam hij al meermaals katten tegen die door een puur plantaardig dieet leidden aan botontkalking. Hierdoor ontstonden er breukjes in de rug, wat resulteerde in gehandicapte katten.

”Als je je huisdier vegetarisch voedsel wilt voorschotelen, dan neem je maar een schildpad.”, aldus Tjerk.

Mad respect als je veganist bent trouwens hoor, oprecht. Shout-out naar alle veganisten. Maar houd je katten en honden er lekker buiten. Je neemt ook geen vis om ‘m vervolgens op het droge te laten. Waar water voor een vis een primaire levensbehoefte is, is vlees dat voor een kat.

Of toch niet?

Volgens wie kan het dan wel?

Aangezien het internet een amazone van zelfbenoemde professionals is, kost het me wat moeite om een expert te vinden die voorstander is. (Ik baseer dit stuk niet op meningen van zelfbenoemde vakmensen, maar op die van specialisten.)

Na lang zoeken heb ik d’r eentje gevonden. Dierenarts Erik Heylen deelt zijn visie in een interview met VegaVriend, een heuse webshop voor vega-huisdieren.

Ik krijg er een beetje een wij-van-wc-eend-gevoel bij.

Nog voordat ik begin te lezen, wordt dat gevoel al versterkt; interviewer Rick Scholtes is mede-eigenaar van de webshop. Een interviewer-bias lonkt.

Ook na het lezen van de introductie gaan m’n nekharen overeind staan. Rick schrijft namelijk het volgende:

”Wanneer ik voorafgaand aan het interview in de wachtruimte van Dierendokters Hilversum zit, heb ik even de tijd om te bladeren in het blad ‘Hart voor dieren’ dat op de tafel ligt. Al snel valt mijn oog op een klein artikeltje over het vegetarisch voeren van katten. De laatste zin laat aan duidelijkheid niets te wensen over: het vegetarisch voeden van katten is onmogelijk.

Ik ben benieuwd of dierenarts Erik Heylen daar net zo over denkt. Hij is de man die al enige jaren de gezondheid van onze hond Max en onze twee poezen Snoopy en Hannah nauwlettend in de gaten houdt. Daarom onderwerp ik hem aan het volgende interview.”

Dit houdt dus in dat Rick vlak voor het interview, in de wachtkamer van de geïnterviewde, het onderwerp van zijn interview bepaalde, namelijk ‘Vegetarisch katten- en hondenvoer?’

Ik geef Karel een aai over z’n bol en lees verder.

Erik geeft aan dat-ie bij vegetarisch hondenvoer geen problemen verwacht, mits de voeding dezelfde voedingswaarden als vlees bevat. Voor katten raadt hij de vegetarische voeding wél af, tenzij het een compleetvoer is. Lust de kat het niet of geeft-ie ervan over, dan geeft Erik aan dat je het niet moet pushen en weer terug naar het oude dieet moet.

Lust de kat het wel en geeft-ie niet over? Laat hem dan regelmatig checken bij de dierenarts.

Uiteindelijk vond ik het interview redelijk interessant om te lezen, al voelt het niet helemaal lekker. Vooral omdat er een aantal merken vegetarisch dierenvoer meermaals werden genoemd. En laat dit nu net merken zijn die de webshop – waarvan de mede-eigenaar de interviewer was – in groten getale verkoopt.

Onderaan de streep

Na het lezen van meerdere interviews, blogs en andere stukken is het lastig één algemene conclusie te vormen. De ene specialist is er fel op tegen, waar de ander mogelijkheden ziet. Wel is het bewezen dat het voor honden makkelijker is om zich aan te passen dan voor katten. Omnivoor versus carnivoor.

Los van het nobele idee achter vegetarische voeding voor dieren, heb ik zelf zoiets van: als het beestje van nature dierlijke voedingsstoffen nodig heeft, zorg dan dat het die krijgt. Liever geen plantaardige vervangers. Anders moet je geen kat nemen, maar een schildpad of mot.

Zelf zou ik niet kiezen voor vegetarisch of veganistisch voedsel voor m’n hond of kat, maar ik ben jou niet.

Wil je het tóch uitproberen? Ga alsjeblieft naar de dierenarts om je te laten informeren en baseer je mening niet op informatie van een webwinkel die geld verdient met het verkopen van vegetarisch en veganistisch voedsel voor huisdieren.

Dat is alsof je op de website van Marlboro gaat zoeken naar informatie over roken, terwijl je dondersgoed weet dat je beter naar een objectieve huisarts kan gaan.

Het is uiteindelijk jouw keuze om een huisdier te nemen, dus het is ook aan jou om in het belang van het dier te denken. En niet het belang van jezelf.


Imgerd Friso

Like je dit en ben je hip and happening? Volg me op Instagram. Vond je dit interessant en ben je zakelijk? Volg me op LinkedIn. Zo blijf je lekker op de hoogte.