Je maintiendrai

13/10/2020 | 3 min read |

Rutte aan het woord

Je maintiendrai is de wapenspreuk van Nederland, trots pronkend op façades, schilderijen en andere nationalistische uitingen. Want trots zijn we. Je maintiendrai betekent ‘Ik zal handhaven’. Lieve Mark, ik ben noch nationalistisch noch chauvinistisch, maar wil je alsjeblieft deze spreuk uit onze geschiedenis niet verloochenen? De rest kan me gestolen worden. Maar het proletariaat kan niet omgaan met die vrijheid waar je zo wanhopig aan vastklampt. We zijn te trots om toe te geven dat alles misgaat. Mark, wil je handhaven?

Met een tweede lockdown – die op veel vlakken lijkt op de eerste – in het verschiet, lijkt het alsof we terug zijn in maart. Wel minder intelligent, als je het mij vraagt. De besmettingen rijzen de pan uit, de IC’s stromen weer vol en waarover gaat de discussie in ons vrijpostige, uit 17 miljoen virologen bestaande kikkerlandje? Of het virus wel bestaat. Of onze rechten niet worden geschonden. Of het niet sneu is om ouderen geen bezoek te laten ontvangen. Stelletje idioten.

Verdomme, landgenoten. Denk na. Er heerst een pandemie. Gooi je emoties en trots opzij. Het is klote dat je je oma (weer) even niet kan knuffelen. Het is vervelend dat je (weer) niet met je moeder naar de dierentuin kan. En het is rot dat je niet de 27e verjaardag van Emma mag vieren bij je favoriete barrrrrr.

Een virus denkt niet in emoties of wat wel en niet redelijk is. Een virus denkt niet na. Een virus verspreidt. Van de een naar de ander, om zoveel mogelijk schade aan te richten.

Ik vind het ook kut. Kut voor ondernemers, zorgmedewerkers, ouderen en iedereen die ook maar op een manier getroffen wordt door het virus. Ook voor hen die keihard helpen de maatschappelijke rotzooi van de ontkenners van het coronavirus op te ruimen.

Zelf denk ik bij sommige maatregelen ook: in hoeverre werkt dit? Of: moeten we niet per ruimte bepalen hoeveel mensen er naar binnen mogen? Maar dit stuk gaat niet over of ik het eens ben met de regels, maar dat we ons er gewoon met z’n allen aan moeten houden. Laten we resoluut zijn.

En lieve Mark, jij moet daarin de leiding nemen. S’il vous plaît, monsieur. Maintenir.

Gooi de lafbek die de buschauffeur van 67 in elkaar trapte, omdat meneer werd geattendeerd op het niet dragen van een mondkapje, voor minimaal drie jaar vast. Plus een boete van € 17.500. Je maintiendrai, la vertu et noblesse.

Verhoog de boetes voor het niet naleven van de regels, in plaats van ze te verlagen van € 390 naar € 95. Mark, alsjeblieft. Je maintiendrai, l’honneur, la foy, la loy.

We zijn het lachertje van Europa. Met een premier die zegt:

”Het laatste wat ik wil, is dat mensen naar mij luisteren. Wat ik wil, is dat mensen hun gezond verstand gebruiken en doen wat verstandig is.”

Mark, met het aantal corona-ontkenners, complotdenkers en andere onorthodoxen in onze samenleving, is het misschien eens tijd om duidelijkheid te scheppen. John Cleese zei het ooit al:

”The problem with stupid people is that they are so stupid, that they have no idea how stupid they are.”

Als er ooit een moment is dat mensen naar je moeten luisteren in plaats van hun gezond verstand te gebruiken, dan is het wel nu. Gezond verstand is immers relatief.

Voordat je het virus onder controle krijgt, moet je eerst je land onder controle krijgen.

Je maintiendrai.


Imgerd Friso

Like je dit en ben je hip and happening? Volg me op Instagram. Vond je dit interessant en ben je zakelijk? Volg me op LinkedIn. Zo blijf je lekker op de hoogte.