Het is jouw schuld dat ICT’er Michael wéér wordt afgewezen bij First Dates

24/11/2020 | 4 min read |

Zoals je ziet, ben ik inmiddels wel aardig klaar met First Dates.

Het is maart 2015. De Jemenitische burgeroorlog begint en er is officieel sprake van een Europese vluchtelingencrisis. Nederland heeft andere dingen aan het hoofd; het oorspronkelijk Britse programma First Dates komt op televisie en we vinden het geweldig, zelfs ik. We zijn nu ruim vijf jaar later en ik ben er helemaal klaar mee. Helaas zit de formule zo in elkaar dat het nooit meer van de buis verdwijnt. Als we dood zijn, is First Dates nog op televisie. Tenzij we gezamenlijk besluiten niet meer te kijken.

First Dates in een notendop

De succesformule van First Dates is simpel: singles melden zich aan voor een first date, worden gematcht door BNNVARA en hebben een blind date die wordt uitgezonden op televisie. Ook is er een barman met felblauwe ogen en een vlotte gastheer. Die gastheer is trouwens echt een leuke vent. Ik denk dat iedereen die Sergio heet leuk is.

De volledige avond is ongemak in dit programma; eerste ontmoetingen, rare begroetingen, bizarre gesprekken en uiteraard de vraag wie de rekening gaat dekken. Je zou bijna denken dat het magnum opus van Marieke Lucas Rijneveld over een avondje tafelen in het First Dates-restaurant gaat.

Die rekening is overigens puur voor de vorm, want iedereen die meedoet aan First Dates krijgt een vergoeding. Betaalt de ander, dan maak jij dus winst. Misschien is dat de reden dat zoveel mensen voor een tweede of derde keer meedoen.

“Wat doe jij voor werk?”

“Ik ben professioneel First Dater!”

Een plausibel scenario, want met de frequentie waarin het programma wordt uitgezonden kun je een aardig spaarcentje bij elkaar sprokkelen. De kans dat je matcht en niet voor een tweede keer langs kunt komen is ook vrij klein; van de 730 koppels die al aanschoven in het restaurant, kregen er slechts vijf een relatie. De kans dat je wederom alleen slaapt is dus 99,3 procent. Maar waarom blijft iedereen maar meedoen?

Wanhoop, aandacht of een goed verhaal? Ik weet het niet, en ik zal het ook nooit weten. Ik ben gelukkig gezegend met een fantastische vriendin.

Waarom kijken er nog zoveel mensen naar First Dates?

Ooit, toen het programma nog leuk was, was ik achtergrondeter bij een kerstspecial van First Dates. Je weet immers hoe kerstig ik ben. Dit was in het eerste of tweede jaar dat het programma in Nederland op de buis was. Jaren later is de formule nog hetzelfde, maar het programma is geen schim meer van wat het was. Het is voorspelbaar en saai geworden. Misschien ligt het aan mij hoor, want er blijven idioot veel mensen naar kijken.

Aan alle gemiddeld 450.000 mensen die per aflevering kijken wil ik dan ook deze vragen stellen: waarom kijken jullie nog? En hebben jullie niets beters te doen? Door jullie verdwijnt het programma nooit meer van tv. En omdat de vijver aan deelnemers onuitputbaar is, hóéft het programma ook niet te verdwijnen. En dat vind ik zorgelijk.

First Dates kan tot in de eeuwigheid doorgaan

First Dates is vijf dagen per week op televisie. Voor de rest van jouw leven, dat van je kinderen en dat van de kinderen van hun kinderen. Ik zal uitleggen waarom.

Onderzoek wijst uit dat we in Nederland anno 2020 ongeveer 1,23 miljoen single mannen en 1,7 miljoen single vrouwen telt. Als ik er voor de vorm even van uitga dat iedereen het met iedereen doet – zo inclusief ben ik wel – dan kunnen er uit die 2,93 miljoen singles zo’n 1,465 koppels kunnen ontstaan.

Met vijf afleveringen per week, en gemiddeld zes koppels per aflevering, passeren er wekelijks zo’n 30 koppels de revue. Jaarlijks zijn dat zo’n 1.560 koppels.

Delen we het aantal potentiële koppels – 1,465 miljoen – door het jaarlijkse aantal koppels, dan weten we over hoeveel jaar alle singles (anno 2020) minimaal één keer bij First Dates zijn geweest. De uitkomst?

939,1 jaar.

Over ongeveer 931,1 jaar hebben we alle Nederlandse singles één keer gehad bij First Dates en kunnen we theoretisch gezien afscheid nemen van de Britse koe, die tegenwoordig al in 20 landen wordt uitgemolken. Helaas zijn we dan allemaal al hartstikke dood en start de First Dates-cyclus gewoon opnieuw.

Zolang jullie massaal naar First Dates blijven kijken, verdwijnt het programma nooit meer van tv.

Dus als ICT’er Michael volgende week voor de derde keer op rij wordt afgewezen, dan is dat jouw schuld.

Denk daar maar eens over na.

I.


Imgerd Friso

Like je dit en ben je hip and happening? Volg me op Instagram. Vond je dit interessant en ben je zakelijk? Volg me op LinkedIn. Zo blijf je lekker op de hoogte.